28 Eylül 2016 Çarşamba

Karbon Ayak İzimizi Azaltmak

Uzun bir ardan sonra tekrardan merhaba,

Sık seyahat edip gezmekten keyif alan biri olarak, her yolculuktan sonra içimi kemiren bir kurt vardı. Seyahatlerimin özellikle uçak kullanımının doğaya verdiği zararın her zaman farkındaydım fakat yeni bir yerler keşfetmenin ve seyahat etmenin de insan ve topluluklar için her zaman faydalı olduğuna inanmıştım. Bu konuda ne yapabiliriz diye biraz araştırma yaptım ve sadece sık yolculuk edenlerin değil aynı zaman, herkesin birer birey olarak neler yapabileceğini aklıma gelen ve ufak bir araştırma sonucu bulduğum maddeler halinde sıralamaya karar verdim.

''Hemen her insan aktivitesi gibi seyahat etmek de karbon ayak izi miktarını arttıran aktiviteler arasında yer alıyor. Temel olarak bir yerden başka bir yere hareket halinde olmak karbondioksit üretmenin temel nedeni olarak algılanabilir. Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışına yapılan seyahatler, istemsiz olarak karbon ayak izi miktarının artmasına neden oluyor. Eğer sizde sık seyahat etmekten, yeni yerler görüp, yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanan biriyseniz, sık seyahat etmeyen bireylere oranla sahip olduğunuz karbon ayak izi miktarınız oldukça yüksek demektir.''
Şimdi öncelikle uçak, araba vs. kullanımı çevremize neden zarar verir? Bu sorunun en basit cevabı: Karbon ayak izimizi artırması

Peki nedir bu karbon ayak izi denen kavram?

Karbon ayak izi, en genel tanımıyla her bir bireyin insanal faaliyetleri sonucu doğada meydana getirdiği karbondioksit miktarıdır. Ton ve metreküp ile ifade edilen karbon ayak izi miktarı kişisel tercihlerden bağımsız olarak attığımız her adımda kullandığımız enerji türü ve miktarına göre farklı oranlarla varlık gösteriyor. Hemen her adımımızı takiben oluşturduğumuz karbondioksitler yani karbon ayak izimiz, doğrudan yaşadığımız dünyaya, doğal hayata ve çevremize geri dönülmez ve ekstra bir çaba sarf etmeden telafi edilemez zararlar veriyor.


Kendi carbon ayak izinizi hesaplamak için bu siteyi kullanabilirsiniz.
http://footprint.wwf.org.uk/     


Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları



1. Mümkünse güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, tasarruflu ampul vb. kullanarak elektrik kullanımını; güneş enerjisi kullanarak doğalgaz kullanımını azaltabiliriz. Böylece en önemli emisyon kaynaklarından biri olan enerji tüketimini azaltabiliriz.

2. Ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunarak dikilen her ağaç için yılda 12 kg karbondioksit emilimi sağlayabiliriz.

3. Ev, okul ve iş yerlerindeki çöplerimizi geri dönüşüm kutularına atarak, emisyon oluşumunu önleyebiliriz.

4. İhtiyaçlarımızı karşılarken önceliğimizi geri dönüştürülebilir, daha yeşil ürünlerden yana kullanarak çevreye katkıda bulunabiliriz. Alacağımız elektronik aletleri A Sınıfı enerji tüketimi olanlardan tercih ederek doğayı koruyabiliriz.

5. Toplu taşıma araçlarını kullanarak hatta araç yerine yürüyerek veya bisiklete binerek emisyonların azalmasına yardımcı olabiliriz.

6. Uçakların kalkış ve inişlerdeki mil başına yakıt tüketimleri normal seyir halindekinden çok daha yüksek olduğu için mümkün olduğunca direk uçuşları tercih etmeliyiz.

7. Günlük hayattaki ulaşım ve ısınma ihtiyaçlarımız için temiz yakıtları tercih edebiliriz. Mümkünse fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli ve hibrid araçlar tercih edip, ısınma için de yakıt tercihimizi doğalgazdan yana kullanabiliriz.

8.  Uzak yerlerde imalat edilen ürünleri almamaya özen gösterin. Özellikle local (yerli) ürünleri tercih edin. Çünkü o ürünlerin ulaşım aşamasında doğaya salınan zararlı gazların haddi hesabı yok. Ben artık aldığım kıyafetlerde de özellikle dikkat edip 'Made in Turkey' ibaresini görmeye özen göstereceğim. Zaten ülkemiz tekstilde comperative advantage'a sahip hem de 'Yerli malı yurdum malı herkes onu kullanmalı.' Özellikle gıdalarda da aynısı uygulanabilir. Ülkemiz gerçekten tarımsal ve hayvansal içerik yönünden de harika.

9. Gereksiz ve fazla paketlenmiş ürünlerden uzak durun. Benim aklıma gelen örnek, teker teker paketlenmiş küp şekerler. Gerçekten çok gereksiz olduğunu düşünüyorum.

10. Alış verişlerinizde yenilenebilir veya sürekli kullanabileceğiniz torbalar kullanın. Aslında Avrupa Ülkelerinde olduğu gibi bizde de poşetler para ile satılabilir, böylece insanlar yanlarında bez çantaları ile alışverişe çıkar ve plastik poşetlerin kullanımı azalmış olur.

11. Evimizdeki ampülleri enerji tasarruflu daha masum olanlarla değiştirebilir, güneş ışığından maksimum yararlanmak için duvarlarımızı daha aydınlık renklere boyayabiliriz. Ayrıca perdelerin seçimi ve pencerelerin önünü kapatmamak da gerçekten çok önemli.

12. Kalorifer peteklerimizin önünü koltuklarla, yataklarla kapamamaya özen göstermeliyiz ve  peteklerin üzerlerini kapatıcak mermer vs. kullanmamalıyız çünkü orada bir hava akışı gerçekleşiyor. Unutmayalım ısınan hava genleşir ve hacmi artar dolayısı ile yoğunluğu azalacaktır ve yukarı çıkacaktır böylece bir devirdaim gerçekleşir. Odalarımız bu şekilde ısınır ve siz peteklerin üzerini kaparsanız o havanın çıkışına engel olursunuz, ısınmanız verimsizleşir.

13. En önemlisi de sade bir hayatı benimsemek. ''Simplicity'' felsefesinin izinden gitmek. İhtiyacımız olan şeyleri almamaya özen göstermek.

Şimdilik yazcaklarım bu kadar, sizler de aklınıza gelen ufak ipuçlarını yorumlarınızda yazarak katkıda bulunabilirsiniz. :)




Ek olarak, yararlandığım ve faydalı olacağını düşündüğüm linkleri paylaşıyorum. Bir de beğendiğim Ecological Footprint videoları var ufacık :)

http://mashable.com/2013/10/22/reduce-carbon-footprint/#9Y7wtrK3mSqW

Bu siteyi özellikle çok beğendim hem görsel olarak hem de içerik olarak:
http://www.karbonayakiziniziazaltin.com

Videolar:
https://www.youtube.com/watch?v=YseZXKfT_yY
https://www.youtube.com/watch?v=AGRlo87oAUg
https://www.youtube.com/watch?v=vy4pzjDULGY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder